Κατασκευές Δοξαριών


Ο Λευτέρης Ζούλας, έχει κατασκευάσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τόξων που βρίσκονται στα χέρια μουσικών της Ελλάδας, αλλά και της Νέας Υόρκης, όπου και τελειοποίησε την τέχνη αυτή. Το πλεονέκτημα του να είναι και ο ίδιος μουσικός τον έκανε να μην σταματάει ποτέ την αναζήτηση τρόπων και τεχνικών ώστε το κάθε διαφορετικό ξύλο να γίνει ένα ισορροπημένο δοξάρι που θα μπορεί να ικανοποιήσει και να διευκολύνει τον επαγγελματία μουσικό.

Την παράδοση αυτή έρχεται να συνεχίσει η Ίρις Ζούλα, η οποία εμπλούτισε τις γνώσεις της πάνω στην κατασκευή και επισκευή δοξαριών σε ένα από τα πιο διάσημα και πλέον εξειδικευμένα εργαστήρια της Ιταλίας, “Daniel Navea Vera”, στην Κρεμόνα.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τόξων είναι Περναμπούκο της πιο υψηλής ποιότητας, με φυσική αφύγρανση χρόνων. Επιλέγονται με τεράστια προσοχή και την βοήθεια επιστημονικών μεθόδων και οργάνων όπως το lucchimetro. Το όργανο αυτό μετράει τις ακουστικές ιδιότητες του ξύλου και φανερώνει τον δείκτη ελαστικότητας. Τα δοξάρια μας λυγίζονται στο χέρι και ισορροπούνται σωστά ώστε να μπορούν να παίζονται με ευκολία και τα πιο δύσκολα τεχνικά κομμάτια.

ZOULAS-VIOLINS-KATASKEUES_DOKSARIA1
ZOULAS-VIOLINS-KATASKEUES_DOKSARIA5