Κατασκευές Εγχόρδων


Η τέχνη της κατασκευής ενός οργάνου είναι από μόνη της μια μαγεία. Η απόλυτη δημιουργία. Από την επιλογή του σωστού ηχητικά ξύλου μέχρι την πρώτη δοξαριά, και την τελική ρύθμιση του ήχου. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεχθεί ένα προς ένα για τις ηχητικές αλλά και αισθητικές τους ιδιότητες σε βάθος πολλών χρόνων. Ξύλα πανέμορφα, ελαφριά και με υψηλό ηχητικό δείκτη και φυσική αφύγρανση.

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του οργάνου είναι της κλασικής ιταλικής σχολής του '700 και '900, αλλά και τα προσωπικά μοντέλα του Λευτέρη Ζούλα που αναπτύχθηκαν μετά από εμπειρία πολλών χρόνων.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή είναι επίσης παραδοσιακές Ιταλικές μέθοδοι, εφόσον και ο Λευτέρης στην Νέα Υόρκη, άλλα και η Ίρις Ζούλα στην Ιταλία, δούλεψαν σε εργαστήρια που ακολουθούσαν την στραντιβαριανή σχολή κατασκευής. Η Ίρις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την αποφοίτησή της από το Ινστιτούτο Stradivari στην Κρεμόνα μαθήτευσε και δούλεψε δίπλα σε καταξιωμένους Ιταλούς κατασκευαστες όπου και έμαθε πολλά για την ιταλική στυλιστική και αισθητική στην κατασκευή.

Τα βερνίκια που χρησιμοποιούνται φτιάχνονται από τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες, χειροποίητα και αγνά όπως τότε, την χρυσή εποχή των βιολιών με βάση το λάδι, η με βάση το οινόπνευμα. Συνταγές που αφήνουν το όργανο να πάλλεται  ελεύθερα αλλά και που προστατεύουν το ξύλο όπως πρέπει, για ένα όργανο που θα μπορεί να ζήσει αιώνες. Όντας και οι δυο μουσικοί έχουν πολλές ηχητικές απαιτήσεις από τα όργανα. Δεν κατασκευάζουν άπλα ένα “όργανο-κουτί”, άλλα ένα ζωντανό όργανο που έχει την δίκη του υπέροχη φωνή. Με την μουσική τους πείρα έχουν την δυνατότητα να βγάλουν το καλύτερο δυνατό ήχο από το κάθε όργανο. Ως αποτέλεσμα τα όργανα έχουν μεγάλο, δυνατό ήχο που μπορεί να ταξιδεύει μακριά στις μεγάλες απαιτητικές αίθουσες, ισορροπημένο στις τέσσερις χορδές, ανοιχτό με πλούσιο αριθμό διαφορετικών συχνοτήτων και ηχοχρωμάτων.

ZOULAS-VIOLINS-KATASKEUES1
ZOULAS-VIOLINS-KATASKEUES-IMG1
zoulas-violins-slider-1